29 Ocak 2008 Salı

Niğde Mutfağı/ R. Zuhal Öztürk

AYVA BORANASI
Ayva Boranası ilimizde ayvaların olgunlaşmasıyla yapılmaya başlanan geleneksel bir yemeğimizdir. Yapılışı da oldukça kolaydır. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen ayva ile yapılan bu yemek besin değeri açısından da son derece yararlıdır.

6 Kişilik Malzeme:
5 Adet orta boy ayva
½ kg. Orta yağlı pirzola veya kuşbaşı et.
1 Çay bardağı pekmez
1 Çay bardağı tozşeker
3–4 Su bardağı ile su
1 fiske tuz
Yapılışı:
Ayvalar yıkanıp, dış kısımlarındaki pamuksu madde elle ovularak temizlenir. Yıkanıp temizlenmiş ayvalar dört parçaya bölünerek, iç kısmının çekirdekleri ve ortadaki sert kısımları ayıklanır. Orta kısmı alınmış ayva dilimleri büyüklüğüne göre kuşbaşı şeklinde 3–4 parçaya bölünür. Dilimlenen ayvalar kararmamaları için soğuk suda bekletilir.
Diğer taraftan etimiz hafif tuzlanarak ateşe konur ve etler suyunu çekip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan etlerin üzerine 3–4 su bardağı sıcak su, pekmez ve şeker ilave edilip kaynamaya bırakılır. Etlerimiz hafif yumuşamaya başladığında daha önce hazırladığımız ayvalarımız ilave edilir. İsteğe bağlı olarak biraz limon suyu da eklenebilir. Ayva ve etler pişip, yemek hafif suyunu çekip kıvamlanınca ateşten alınır. Bir müddet demlendirildikten sonra servise hazırlanır.
Yeni bir lezzet pınarında buluşmak dileğiyle, Afiyet olsun…

Hiç yorum yok: